Viitorul sună… interesant! Mi-am permis să parafrazez replica din reclama cunoscutului operator de telefonie mobilă pentru că, într-adevăr, ne așteaptă vremuri total diferite de cele pe care le-am trăit până acum. Să ne gândim numai la câteva!

O companie din China a realizat prima dronă pentru pasageri denumită EHANG 184. Poate transporta un singur călător cu greutatea maximă de 100 kg, pe o distanță de cel mult 50 de km, la o altitudine de circa 3,3 km. Este acționată de o baterie cu o autonomie de 30 minute. Dispune de 142 CP, atinge o viteză de 160 km/oră, dar din motive de securitate este limitată, pentru moment, la 60 km/oră. Este ceea ce specialiștii numesc Vehicul Aerian cu acțiune Autonomă, adică urci la bord, setezi destinația și te bucuri de zbor. Restul face drona. Cu siguranță, industria transportului și a călătoriilor, în sens mai larg, va cunoaște o evoluție fără precedent, sub auspiciile căreia drumul până la teleportarea umană devine tot mai real și mai scurt. Nu peste mult timp, probabil că ne vom poziționa corpul pe un suport special și vom spune doar atât: Honolulu! Engage!

Slujbe care, în mod tradițional, sunt efectuate de oameni ar putea fi preluate, în viitor, de roboţi. Într-un articol recent din publicația spaniolă El Mundo se estimează că, până în anul 2035, aproape jumătate din locurile de muncă actuale ar putea fi preluate de roboți. Înfricoșător, nu? Deja o companie de asigurări din Japonia a implementat o platformă de inteligență artificială care va înlocui activitatea a 34 de angajați din cadrul firmei. Proceduri de rutină în chirurgia umană sunt, de asemenea, puse în practică de computere care stabilesc mult mai eficient și diagnosticele pacienților. În lupta necontenită pentru creșterea productivității și reducerea costurilor cu forța de muncă, proprietarii de afaceri vor avea la dispoziție resurse din ce în ce mai ieftine și mai… neconvenționale. Slujba ta cât de sigură este? Te-ai gândit ce vei face dacă într-o zi job-ul tău va fi preluat de un robot?

Dacă realitatea virtuală (virtual reality) și-a făcut loc în viețile noastre și a devenit, într-o anumită măsură, un lucru obișnuit, despre realitatea augmentată (augmented reality) se vorbește deocamdată destul de puțin și numai în cercuri avizate. Primul domeniu se referă la o realitate creată de un computer, o realitate care nu există. Cel de-al doilea permite suprapunerea unei realități artificiale peste cea reală prin intermediul unui dispozitiv care influențează, deocamdată, doar două simțuri: auditiv și vizual.

Astăzi oamenii se pot cunoaște între ei și pot chiar desfășura afaceri împreună fără a fi nevoiți să se vadă față în față. O parte semnificativă din comerțul cu produse electrocasnice și vestimentare se realizează pe Internet. Cumpărătorii nu se mai deplasează la magazin pentru a-și achiziționa ”cele de trebuință”. Confortul este dus la rang de virtute, iar setea de cunoaștere este prezentă în toate industriile. În ecuația prezentului doar timpul a rămas o necunoscută. Și asta numai până când vor fi posibile călătoriile în timp.

Tu te-ai gândit cum vei fi influențat de toate aceste schimbări? Și dacă ai facut-o, ce strategii de acțiune ți-ai creat? Vei rămâne constant și ferm pe poziție luptând să te adaptezi? Te vei resemna? Sau vei acționa în așa fel încât să determini tu schimbarea?

În cadrul cursului de management al schimbării am creat multe exerciții cu temele de mai sus, avem pregătite scenarii de lucru prin care să analizăm împreună modul în care opunem, natural, rezistență schimbării și metode care să ne ajute să înțelegem schimbarea și să ne adaptăm noilor condiții. Vom experimenta proceduri de creare a unei viziuni personale, de depășire a obstacolelor care apar în viața noastră. Vom învăța pașii de implementare a unei schimbări și modul în care să ne evaluăm rezultatele obținute. Avem pregătite și multe surprize! Hai cu noi să afli răspunsul la întrebarea: ”Cum te schimbi?” în cadrul unui curs de două zile.